Να οργανώσουμε τις ανάγκες μας απέναντι στις ανάγκες των επιχειρήσεων και τις διεκδικήσεις μας απέναντι στους νόμους τους

Το Πανεπιστήμιο, ως μικρογραφία αυτής της κοινωνίας, δεν θα μπορούσε παρά να παρουσίαζε μέσα στη ζωή του δύο κόσμους που συγκρούονται λόγω των αντίθετων υλικών συμφερόντων που έχουν. Από τη μία οι επιχειρήσεις, που στόχο έχουν την μεγαλύτερη κερδοφορία τους και από την άλλη εμείς, δηλαδή όλοι/ες εκείνοι/ες, που βιώνουμε την καταπίεση σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Πρέπει να επιλέξουμε ποιο συμφέρον θα ενισχύσουμε. Αυτό που στηρίζει τις ανάγκες μας ή αυτό που καθημερινά αναπαράγει την εκμετάλλευση και την κυριαρχία ορισμένων προνομιούχων κοινωνικών ομάδων.

Το κόστος φοίτησης επιβαρύνει οικονομικά ολοένα και περισσότερο κάθε φοιτητή/τρια επηρεάζοντας σημαντικά όλες τις πτυχές της προσωπικής και κοινωνικής του/της ζωής. Επιδόματα στέγασης που σπανίως δίνονται, μειώσεις στον αριθμό των καρτών σίτισης των φοιτητών/τριών, ηλεκτρονικές κάρτες για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ελάχιστες φοιτητικές εστίες με τραγικές συνθήκες διαμονής ,που σε μία από αυτές πρόσφατα κόπηκε η διανομή φαγητού και η παροχή πετρελαίου, και τέλος οι απειλές απο το σύλλογο εκδοτών επιστημονικών βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) για τη διακοπή διανομής δωρεάν συγγραμάτων για πάνω από 200.000 φοιτητές/τριες. Όλα τα παραπάνω δεν μπορεί, παρά να υποδηλώσουν τα σχέδια του Κεφαλαίου για τη πορεία των πανεπιστημίων και για την εξυπηρέτηση των αναγκών του.

Το νέο πρόγραμμα σπουδών (ΠΠΣ) μας έφερε αντιμέτωπους/ες με μία νέα εκπαιδευτική πραγματικότητα. Δηλαδή, σε αυτήν που υπάρχουν αλυσίδες και όριο δήλωσης μαθημάτων. Οι αλυσίδες δεν επωφελούν σε καμία περίπτωση τις ανάγκες των φοιτητών/ριων και στέκονται εμπόδιο στην βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αφού προωθούν δομικά ένα μοντέλο ασφυκτικής παραγωγής και ανελαστικών ωραρίων. Ουσιαστικά οδηγούν σε μια στείρα καθημερινότητα και μια εντατικοποίηση των σπουδών του/της κάθε φοιτητή/τριας και ταυτόχρονα λειτουργούν αντιδημιουργικά ως προς τη κοινωνική εξέλιξη. Όσον αφορά την πλειονότητα των καθηγητών, αρνούνται ακόμα και να συμμετάσχουν στην οποιαδήποτε συζήτηση για μία γόνιμη εκπαιδευτική διαδικασία, αρνούνται τις διπλές εξεταστικές και πολλές φορές εκδικούνται τους/τις φοιτητές/τριες μέσω των θεμάτων.

Το καλοκαίρι υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης, που αποτελέσει “βήμα” προς ένα πανεπιστήμιο με “ήθη δυτικού πολιτισμού”. Πλέον, ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να εισέρχονται στον πανεπιστημιακό χώρο, να καθορίζουν το είδος της κάθε έρευνας και να την παράγουν, κρατώντας το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων, χρησιμοποιώντας τα εργαστήρια της κάθε σχολής ενώ εκμεταλλεύονται τους/τις φοιτητές/τριες που δουλεύουν απλήρωτοι/ες. Για τα αφεντικά, φαίνεται πως, η πανεπιστημιακή έρευνα δεν είναι εργασία αλλά μαθητεία. Μπορεί να τη θεωρήσουν και αναγκαίο προαπαιτούμενο για να βγεις με κανονικούς όρους στην αγορά εργασίας και να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως η πληρωμή τους δεν είναι “απαραίτητη”. Την περσινή χρονιά, υποβλήθηκε ένας νέος οργανισμός (οργανόγραμμα διαχείρισης όλου του Πανεπιστημίου) για το ΕΚΠΑ. Από φέτος, νόμιμα, θα δημιουργούνται “ημερίδες σταδιοδρομίας” στις οποίες ιδιωτικές επιχειρήσεις θα παρουσιάζουν την τεχνολογία τους και θα παίρνουν συνεντεύξεις από τους/τις φοιτητές/τριες. Οι φοιτητές/ριες αυτοί/ες θα εξειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, την τεχνολογία της εταιρείας, και δεν θα έχουν σφαιρική γνώση του κλάδου που σπουδάζουν. Όταν λοιπόν, μετά από ένα χρονικό διάστημα, η εργατική τους δύναμη θα είναι πλέον άχρηστη (μη εκμεταλεύσιμη) για τα αφεντικά αυτοί οι εξειδικευμένοι/ες φοιτητές/ριες ξαφνικά από εργαζόμενοι/ες με άριστες γνώσεις μιας τεχνολογίας μετατρέπονται σε άνεργοι/ες.

Την περίοδο που δεχόμαστε αυτή την επίθεση, προτάσουμε την οργάνωση όλων των καταπιεσμένων γύρω από τις αναγκες τους, την ενίσχυση των συλλογικών διαδικασιών και την επανεξέταση του τρόπου διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης σε μία οριζόντια κατεύθυνση. Για να δώσουμε μια μάχη για το υλικό κόστος διαβίωσης όλων μας και να διεκδικήσουμε αυτά που το Κράτος και το Κεφάλαιο μας στερούν καθημερινά.

-Δωρεάν συγγράμματα, σίτιση, μεταφορές, στέγαση για όλους και όλες.
-Έξω οι εργολαβίες από τις σχολές.
-Όλοι και όλες στην γενική συνέλευση την Πέμπτη στη 1μμ.


Ελευθεριακό Σχήμα Πληροφορικής ClassROM

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://classrom.espivblogs.net/%ce%bd%ce%b1-%ce%bf%cf%81%ce%b3%ce%b1%ce%bd%cf%8e%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%b3%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%ad%ce%bd%ce%b1%ce%bd/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.