Ελευθεριακά Σχήματα σχολών Αθήνας-Πειραιά: ΚΑΜΙΑ ΑΠΕΛΑΣΗ, Η ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Η πρόσφατη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας έχει μπει πλέον σε διαδικασία υλοποιήσης, προφανώς με την ευγενή και πρόθυμη συνεργασία του Ελληνικού κράτους και τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η Δευτέρα 4 Απρίλη, μέρα που άρχισαν οι απελάσεις προσφύγων και μεταναστών/ριών προς το Τούρκικο κράτος, αποτελεί πλέον την ιστορική ημερομηνία ντροπής για λαούς της Ευρώπης, αφού ανατρέπονται ανθρώπινα δικαιώματα, όπως έχουν κερδιθεί τα τελευταία 70 χρόνια και καταργείται κάθε νομικός σεβασμός στους πρόσφυγες, όπως τον όριζε και η συνθήκη της Γενεύης. Ταυτόχρονα επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί ένας τεχνητός διαχωρισμός ανάμεσα σε οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες, με στόχο να σπάσει η κοινή οργάνωση και αγώνας των καταπιεσμένων.

Μέχρι τώρα, το κίνημα αλληλεγγύης είχε να αντιμετωπίσει τον εγκλεισμό αυτών των ανθρώπων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, την ελλειπή ή/και μη ικανοποιητική κάλυψη των αναγκών τους, την κατάργηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης για τους πρόσφυγες-μετανάστες/ριες και την δημιουργία ενός κλίματος «απαρτχάιντ» στην πλ. Βικτωρίας, όπου οι αστυνομικοί εδώ και αρκετό καιρό απωθούν τους μη-λευκούς που κάθονται στην πλατεία. Η επίθεση του Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα δικαιώματα των προσφύγων-μεταναστών/ριών ενισχύθηκε και από το κλείσιμο των συνόρων και ολοκληρώνεται με τις βίαιες απελάσεις. Οι εικόνες των μασκοφόρων της Frontex να συνοδεύουν τους πρόσφυγες στα πλοιάρια προς την Τουρκία, όπως και των ΜΑΤ να σπρώχνουν με τις ασπίδες τους πρόσφυγες για να μπουν στα βαγόνια του ΜΕΤΡΟ, καθώς και τα μπαράζ προσαγωγών κατά τη διάρκεια πορείας προσφύγων προς το κέντρο, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις τακτικές των ναζί ιστορικά.

Στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και εκεί που μένουν οι πρόσφυγες σε συνθήκες εγκλεισμού, υπάρχουν συνεχείς πιέσεις για να μεταφερθούν, ενώ είναι σαφές πως αρκετοί/ες είναι εκείνοι/ες που αρνούνται να συναινέσουν σε κάτι τέτοιο. Από κοντά σε αυτή την ιστορία, προσπαθούν να πατήσουν στα βήματα που τους δίνει η ίδια πολιτική της κυβέρνησης τα διάφορα ναζιστικά και ακροδεξιά στοιχεία, ενώ παράλληλα έχει στηθεί και ένας πολύ κερδοφόρος «χορός» από ΜΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και άλλους «φιλάνθρωπους» τοπικούς μαφιόζους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ανοχή της αστυνομίας στην επίθεση της μαφιοζοσυμμορίτικης ΧΑ σε αλληλέγγυους/ες, η οποία απέτυχε και να αντιπαρατεθεί ουσιαστικά με την συγκέντρωση των αντιφασιστικών-αντιρατσιστικών οργανώσεων.

Από την μεριά μας, ως Ελευθεριακά Σχήματα σχολών Αθήνας-Πειραιά κρίναμε πως σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, οφείλαμε να πάρουμε την πρωτοβουλία να βρεθούμε στο λιμάνι σήμερα 8 Απρίλη, για αρκετές ώρες από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Συναντηθήκαμε με τον κόσμο από την «Πέτρινη Αποθήκη», το μοναδικό αυτοοργανωμένο εγχείρημα αλληλέγγυων που δραστηριοποιείται στον χώρο και ενημερωθήκαμε για την κατάσταση, καθώς και για τις ανάγκες σε είδη, τα οποία άμεσα θα αγοραστούν και θα προσφερθούν, με χρήματα που έχουν συγκεντρώσει τα Σχήματα. Αργότερα, κρεμάσαμε ένα πανό μπροστά από την «Πέτρινη Αποθήκη», γράψαμε συνθήματα περιφερειακά των πυλών, οπού διαμένουν πρόσφυγες και μοιράσαμε, στα φαρσί, το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης σε Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες για την προσφυγική πορεία του Σαββάτου 9/4.

Ειδικότερα, η τελευταία κίνηση φάνηκε να ενοχλεί ιδιαίτερα τα αστικά-ρατσιστικά ΜΜΕ και τα αφεντικά τους, που ανατρίχιασαν για λίγο στην ιδέα ότι οι πρόσφυγες δεν πρόκειται να υπακούσουν στην Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, αλλά και ότι μπορεί να δημιουργούνται σχέσεις αλληλεγγύης και αγώνα ανάμεσα ντόπιους και πρόσφυγες. Λίγο μετά την κυκλοφορία αυτής της είδησης, και χωρίς να γνωρίζουμε αν τα δύο γεγονότα συνδέονται, το Λιμενικό απείλησε για πρώτη φορά ότι οι πρόσφυγες θα απομακρυνθούν βίαια, εάν δεν αποχωρήσουν οικειοθελώς εντός μίας ώρας.

Θεωρούμε πως η παρουσία αλληλέγγυου κόσμου και των Ελευθεριακών Σχημάτων στο λιμάνι αυτές τις τελευταίες ώρες, απέτρεψε προς το παρόν την οποιαδήποτε προσπάθεια βίαιης εκκένωσης του χώρου από της δυνάμεις καταστολής. Παρόλα αυτά, τις επόμενες ημέρες, η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη και η στάση του κινήματος αλληλεγγύης θα είναι καθοριστική.

Καλούμε σε:

-Καθημερινή παρουσία του αλληλέγγυου κόσμου, όλες τις ώρες της ημέρας για την στήριξη της «Πέτρινης Αποθήκης», καθώς και όπου αλλού χρειαστεί, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε επιθετική κίνηση από μεριάς του Κράτους.
-Προσφυγική Πορεία, που διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες αύριο, Σάββατο 9/4, στις 14:00 στην πλατεία Βικτωρίας για να μετατραπεί το κίνημα αλληλεγγύης σε ένα κίνημα γενικευμένης πολιτικής ανυπακοής ενάντια στην αισχρή συμφωνία, που προωθεί τις απελάσεις προσφύγων-μεταναστών/ριών.

-ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΕΡΑΣΜΑ
-ΚΑΜΙΑ ΑΠΕΛΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΑ Ή ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ/ΡΙΑΣ
-Η ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Ελευθεριακά Σχήματα σχολών Αθήνας-Πειραιά
1

2

3

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://classrom.espivblogs.net/%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ac-%cf%83%cf%87%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%cf%8e%ce%bd-%ce%b1%ce%b8%ce%ae%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%b5/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.