Η ποινικοποίηση των κοινωνικών σχέσεων, να μην μείνει αναπάντητη

Πριν εξήμιση χρόνια, στις 14ης Μαρτίου 2011, η αντιτρομοκρατική έκανε έφοδο στο διαμέρισμα που βρισκόταν η διδακτορική φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηριάννα Β.Λ και ο σύντροφος της Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Προσήχθησαν αμέσως στην ΓΑΔΑ και έπειτα η Ηριάννα έδωσε προανακριτική κατάθεση, όπως και δείγμα DNA. Αφού, δεν υπήρχε το οποιοδήποτε στοιχείο εναντίον της αφέθηκε ελεύθερη. Μετά από τρείς μέρες αφέθηκε και ο Κωσταντίνος με περιοριστικούς όρους. Παρόλο που ο Κωσταντίνος αθωώθηκε το 2014, την 1/6/2017 η Ηριάννα Β.Λ και ο Περικλής Μπ. καταδικάζονται σε δεκατρία χρόνια φυλάκισης, με τη παράλογη κατηγορία για συμμετοχή στην οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”.

Τα στοιχεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Ηριάννας ήταν δακτυλικά αποτυπώματα πάνω σε γεμιστήρα εκτός όπλου και ένα “μερικό” δείγμα DNA. Ενώ για την ταυτοποίηση ενός ατόμου απαιτείται είτε πλήρης ταυτοποίηση του ατόμου (16 γενετικοί δείκτες) είτε στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα που να αποδεικνύει τη μοναδικότητα του γενετικού προφίλ, στην προκειμένη περίπτωση ούτε πλήρης γενετική ταυτοποίηση υπάρχει (πέντε γενετικοί δείκτες δεν ταυτοποιούνται και επιπλέον άλλοι τρεις αποκλείονται), ούτε υπάρχει στατιστικά σημαντικό και βάσιμο αποτέλεσμα που να αποδεικνύει τη μοναδικότητα του γενετικού προφίλ, καθώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί η πληθυσμιακή βάση δεδομένων η οποία προτείνεται από τον κατασκευαστή του αναγνωρισμένου διεθνώς συστήματος αλλά μια άλλη παντελώς άγνωστη βάση δεδομένων. Αλλά ας συνεχίσουμε με την ουσία του ζητήματος…

Ενάμιση μήνα μετά η Ηριάννα καταθέτει αίτηση αναστολής της ποινής φυλάκισής της, που το πενταμελές εφετείο την απορρίπτει μαζί με την αίτηση που είχε υποβάλει για λόγους υγείας και ο 33χρονος συγκατηγορούμενός της Περικλής Μπ.. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ο εισαγγελέας, Ιωάννης Προβατάρης, που πρότεινε την άρνηση της αίτησης αναστολής, είναι αυτός που πρότεινε την αποφυλάκιση των γνωστών φασίστων Μιχαλολιάκο και Παππά, οι οποίοι τώρα δικάζονται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πλήθος δολοφονικών επιθέσεων κατά μεταναστών/ριών και συνδικαλιστών/ριών εργατών/ριών. Καθώς λοιπόν ο Ιωάννης Προβατάρης αφήνει ελεύθερους φασίστες κρίνοντας τους ακίνδυνους για την κοινωνία, κρίνει επικίνδυνους για την κοινωνία την Ηριάννα Β.Λ και τον Περικλή Μπ..

Η υπόθεση αυτή μας αφορά όλους και όλες. Η ποινικοποίηση των κοινωνικών σχέσεων συνιστά προσπάθεια τρομοκρατίας του κοινωνικού κινήματος, η άρνηση της αναστολής ομοίως αποτελεί Κρατικό ρεβανσισμό απέναντι σε καθέ πτυχή του κινήματος αλληλλεγύης, που σηκώθηκε και απάντησε στα σχέδια της αστικής δικαιοσύνης. Η απόφαση αυτή, που πατάει πάνω στο τρομονόμο, παρεμπιπτόντως έχει παρθεί σε μια κρίσιμη στιγμή πριν την είσοδο του νέου αντισυνδικαλιστικού νόμου, που ουσιαστικά απαγορεύει τις απεργίες. Έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους διεκδίκησης εργατικών δικαιωμάτων και όχι μόνο, καθώς ορίζει απαγορευτικούς όρους για το κάλεσμα τους.

Ο αγώνας απέναντι στην ποινικοποιήση των κοινωνικών σχέσεων από τους δικαστικούς και τις κυβερνήσεις, απέναντι στον τρομονόμο που αποτελεί εργαλείο στα χέρια του Κράτους είναι ένας αγώνας του συλλογικού και κοινωνικού δικαίου ενάντια στο παράλογο. Να απαντήσουμε όπως χρειάζεται, ενισχύοντας τις δομές του φοιτητικού κινήματος και να μην αφήσουμε την περιστολή των πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών να περάσουν τόσο εύκολα. Το φοιτητικό κίνημα σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα δράση του κινήματος αλληλεγγύης πρέπει να αναβαθμίσει τους όρους δράσης του. Όχι μόνο για αυτούς που διώκονται αλλά για όλους και για όλες.

Ελευθεριακό σχήμα Πληροφορικής ClassROM

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://classrom.espivblogs.net/%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%cf%83%cf%87%ce%ad%cf%83%ce%b5/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.