Κάθε χρόνο την πρώτη μέρα του πανεπιστημιακού έτους ο πρόεδρος της σχολής μαζί με τους υπεύθυνους τομέων παίζει το ίδιο “παιχνίδι” προώθησης ενός τμήματος πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στους/στις φοιτητές/ριες που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, πόσο μάλλον με τις ανάγκες των φοιτητών.
Προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και αλυσίδες
Οι φοιτητές/ριες του τμήματος έρχονται αντιμέτωποι/ες με πολλές προκλήσεις όσον αφορά την εντατικοποίηση των σπουδών τους. Για παράδειγμα, το νέο πρόγραμμα σπουδών (ΠΠΣ) είναι υπεύθυνο για τις αλυσίδες οι οποίες “συνδέουν” δύο ή παραπάνω μαθήματα και δεν επιτρέπουν σε ένα/μία φοιτητή/ρια ο οποίος δεν έχει περάσει το πρώτο από αυτά να συνεχίσει με το δεύτερο μάθημα της αλυσίδας και έτσι απλά χάνει ένα μάθημα για το επόμενο εξάμηνο. Για έναν/μια φοιτητή/ρια λοιπόν ο/η οποίος/α ταυτόχρονα με τις σπουδές του έχει μια part-time δουλειά έτσι ώστε να μπορεί να τα βγάλει πέρα οικονομικά και να επιβιώσει, είναι πολύ δύσκολο με την τόση μεγάλη καθημερινή κούραση και τον ελάχιστο χρόνο για διάβασμα να περάσει όλα αυτά τα προαπαιτούμενα μαθήματα των πρώτων εξαμήνων. Ως αποτέλεσμα, οι αλυσίδες θα τον/την κρατήσουν ακόμα πιο πίσω στις σπουδές του/της και χωρίς να έχει κάποιο πτυχίο θα αναγκαστεί να δουλεύει με τους ίδιους απάνθρωπους όρους εργασίας (μαύρα χρήματα, όποτε και άν τον χρειαστεί το αφεντικό κ.α.).
Καθηγητική αυθαιρεσία
Πέρα από το νέο ΠΠΣ, οι φοιτητές/ριες του τμήματος μας αντιμετωπίζουν ένα συνεχές φαινόμενο καθηγητικής αυθαιρεσίας. Καθηγητές οι οποίοι αδιαφορούν και καθυστερούν να μπούν στην διάλεξη τους είκοσι λεπτά, καθηγητές που όπως φαίνεται πάνε να κόψουν την διπλή εξεταστική (στο τελευταίο εαρινό εξάμηνο κόπηκε) σε μια σχολή με 6,5 έτη μέσο όρο αποφοίτησης με εξαίρεση έλαχιστες περιπτώσεις και έχουν να αντιμετωπίσουν και φαινόμενα σαν και αυτό του προηγούμενου έτους με τον καθηγητή Μαθιόπουλο. Ο Μαθιόπουλος στη διπλή εξεταστική του Φεβρουαρίου, η οποία ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στους/στις φοιτητές/ριές να δώσουν ένα μάθημα που εξετάζεται μόνο στο εαρινό εξάμηνο και στην επαναληπτική του Σεπτέμβρη, έχοντας ένα εντελώς ειρωνικό υφάκι απέναντι στους/στις φοιτητές/τριές κατά την ώρα της εξέτασης, ευχήθηκε “καλή επιτυχία, έτσι”, ενώ μέσα από την επιλογή θεμάτων είχε σκοπό το μαζικό κόψιμο. Στην τελική αυτό συνέβη κιόλας, όχι μόνο τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά και στην τελευταία εξεταστική (Σεπτεμβρίου).
Νέος Οργανισμός για το ΕΚΠΑ
Την περσινή χρονιά, επίσης, υποβλήθηκε ένας νέος οργανισμός (οργανόγραμμα διαχείρισης όλου του Πανεπιστημίου) για το ΕΚΠΑ, που εξαρχής ήταν προφανές ότι το μόνο που έχει σκοπό να καταφέρει είναι η υπολειτουργεία και η υποστελέχωση του Ιδρύματος, η μεγαλύτερη εκμετάλευση του εργαζόμενου προσωπικού και η κοροΐδία απέναντι στους/στις φοιτητές/ριες. Αυτό το προχειρογραμμένο κείμενο που εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο, σε συνεδριάσεις παρωδία πάνω σε μέρες απεργιών χωρίς καν να γίνονται ψηφοφορίες, εμφανίζει το προσωπικό που καλύπτει ανάγκες βιβλιοθηκών, τομέων, εργαστηρίων, κλινικών κ.α. ως γραμματείες. Προφανώς έτσι οι γραμματείες θα παρουσιαστούν ως πλεονάζον προσωπικό και άρα θα σταλθούν να καλύψουν άλλες ανάγκες του δημοσίου, εφόσον ο οργανισμός είναι υπεύθυνος και για την υποχρεωτική μετακίνηση του προσωπικού. Επιπλέον αναφέρονται μόνο κλάδοι και όχι ειδικότητες. Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε περίπτωση υποχρεωτικής μετακίνησης αφού οι “Τεχνικοί” μπορεί να είναι ηλεκτρολόγοι ή υδραυλικοί, ή εργαζόμενοι/ες “Κοινωνικών Υπηρεσιών” μπορεί να είναι νοσηλευτές ή παρασκευαστές κ.ο.κ.
Από τις ημερίδες σταδιοδρομίας στα 400 ευρώ για 40 ώρες
Ένα ακόμη φαινόμενο το οποίο παρατηρήσαμε την περσινή χρονιά στη δική μας σχολή, ενώ σε άλλες έχει αρχίσει να συναντιέται τα τελευταία χρόνια και το οποίο ο οργανισμός ήρθε να νομιμοποιήσει και να καθιερώσει είναι οι “ημερίδες σταδιοδρομίας”. Σε αυτές, ορισμένες επιχειρήσεις που έχουν καλεστεί μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο, στα χαρτιά παρουσιάζουν διάφορες τεχνολογίες μα στην ουσία ψάχνουν νέους/ες εργαζόμενους/ες με συγκεκριμένη εξειδίκευση. Το ΕΚΠΑ θέλει να καθιερώσει αυτές τις ημερίδες και να γίνονται συνεντεύξεις σε φοιτητές/ριες από εταιρείες εντός του τμήματος, ενώ πραγματικά μιλάμε για την μεγαλύτερη εκμετάλλευση (σύγκριση φόρτου εργασίας με μισθό και εργασιακά δικαιώματα). Έτσι οι φοιτητές/-τριες αντί να έχουν μια ευρεία γνώση του αντικειμένου που σπουδάζουν θα μαθαίνουν την τεχνολογία που αναπτύσσει η εταιρεία και αυτό αποτελεί την εναρμόνιση του ΠΠΣ με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων και όχι των ίδιων των φοιτητών. Πιο συγκεκριμένα, μόλις η εταιρεία δεν τους χρειάζεται πια θα αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εύρεση μιας άλλης δουλειάς, καθώς δεν θα έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, κάτι που έρχεται σε πλήρη συνεννόηση με το Εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχολήση των νέων (2012).
Τι είναι το DI τελικά;
Αυτό είναι το πανεπιστήμιο που έχουμε, ένα πανεπιστήμιο το οποίο αδιαφορεί για τις ανάγκες των φοιτητών/ριών και δεν σέβεται τους εργαζομένους/ες του, ένα πανεπιστήμιο το οποίο εξυπηρετεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις μέσω της εκμετάλευσης των φοιτητών/ριών του, ένα πανεπιστήμιο που σκοπός του είναι να μετατραπεί σε ένα ιδιωτικό πανεπιστημίο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν και οι υπόλοιποι/ες να αποκλείονται απο αυτό.
Ενάντια σε όλα τα παραπάνω, να διεκδικήσουμε καλύτερες σπουδές για όλους/ες, να εναντιωθούμε στην νοοτροπία του ατομικισμού και του καριερισμού και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τις συλλογικές διαδικασίες. Να δώσουμε μια μάχη για το υλικό κόστος διαβίωσης όλων μας και να δώσουμε μια μάχη κουλτούρας. Για να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα, που θα βασίζεται στην ισότητα και στην αλληλεγγύη και δεν θα υπάρχουν ρατσιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές. Για να σπουδάσουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες και να διεκδικήσουμε όλοι/όλες μαζί ένα καλύτερο πανεπιστήμιο και μια καλύτερη εκπαίδευση.
Ελευθεριακό σχήμα Πληροφορικής ΕΚΠΑ Classrom