Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος, μια εταιρεία έρχεται να παρουσιάσει τη πατέντα της μέσα στο τμήμα, βέβαια αυτή τη φορά και με διαφορετικούς όρους. Η booking.com σε συνεργασία με το τμήμα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, έπειτα από αυτήν την παρουσίαση, διοργανώνει και ένα business interview workshop. Αυτή η αναβάθμιση του ρόλου των εταιρειών τόσο μέσα στη σχολή μας όσο και συνολικά μέσα στα πανεπιστήμια αποτελεί μια νέα κανονικότητα. Απέναντι στην τελευταία, οι φοιτητές/ριες μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες, τις αυθόρμητες πρωτοβουλίες και την κίνηση τους, πρέπει να δώσουν μια απάντηση.
Άμα ξεκινήσουμε από την σίτιση και καταλήξουμε στην έρευνα, παρατηρούμε πως η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει ενταχθεί οργανικά σε πολλές λειτουργίες του πανεπιστήμιου. Παράλληλα με αυτό το σκέλος αναθέσεων υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια του κράτους μέσω των αναδιάρθρωσεων που επιβάλλονται στην τριτοβάθμια, τα προγράμματα σπουδών να καθορίζονται με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων και όχι με βάση τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας εντός των σχολών. Δηλαδή για να γίνει πιο κατανοητό, η σχολή μας μπορεί να έχει πρόγραμμα σπουδών που καλύπτει σφαιρικά το γνωστικό αντικείμενο και να μας καλύπτει εργασιακά σε διάφορους χώρους του κλάδου, όπως και στη παραγωγή διάφορων τεχνολογιών, μετά την λήψη του πτυχίου. Από την άλλη μπορεί να υπάρχει ένα πρόγραμμα σπουδών, που καλύπτει τα συμφέροντα των εταιρειών και μας περιορίζει στην εκπαίδευση πάνω σε μια τεχνολογία, άρα ένα πρόγραμμα σπουδών που κατευθύνει τους φοιτητες/ριες πάνω στην εξειδίκευση. Οι παρουσίασεις των επί μέρους τεχνολογιών εντός των σχολών ενισχύει την δεύτερη κατεύθυνση, επομένως είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με την δική μας κοινωνική θέση και αντιπαραθετικό με τα δικά μας συμφέροντα.
Πάνω σε αυτή τη λογική, την προηγούμενη φορά που ήρθε η Cisco στη σχολή, παρεβρεθήκαμε στην παρουσίαση και παραθέσαμε όλες τις προβληματικές πτυχές της παρουσίας της στο αμφιθέατρο. Ακόμα πιο ορατή γίνεται η σύγκρουση των συμφερόντων, όταν για να κάνει εκδήλωση η Cisco χάνεται μάθημα, που κανονικά γίνονταν την ίδια ώρα στο αμφιθέατρο.
Αντίστοιχα και αυτή τη φορά θα έχουμε την ίδια στάση, την ώρα που η booking.com καλείται από το τμήμα και μας εκπαιδεύει στο πως θα ανταποκρινόμαστε στις συνεντεύξεις των αφεντικών, ενώ ταυτόχρονα οι εταιρείες πληροφορικής για 40 ώρες απασχολήσης μέσα σε μια εβδομάδα μας δίνουν 400 ευρώ το μήνα. Η εκδήλωση, έρχεται να επικυρώσει κοινωνικά τον οργανισμό του ΕΚΠΑ μέσα στη σχολή. Οι “ημερίδες σταδιοδρομίας”, σαν και αυτή που γίνεται σήμερα, καθιερώνουν ένα νέο επίπεδο σύνδεσης της αγοράς με τα πανεπιστήμια. Ο οργανισμός του ΕΚΠΑ (οργανόγραμμα διαχείρισης όλου του Πανεπιστημίου) σε σύμπλευση με το νόμο Γαβρόγλου, στην πραγματικότητα, μοναδικό σκοπό έχουν να ενισχύσουν την είσοδο των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου μέσα στα πανεπιστήμια και άρα να ενδυναμώσουν την εκμετάλλευση και την καταπίεση που δεχόμαστε ως φοιτητές/τριες.
Όσο αυτοί θέλουν να εκμεταλευτούν την εργασία των φοιτητών/τριών φορώντας της την προσωπίδα της μαθητείας, τόσο εμείς οι φοιτητές/τριες πρέπει να αντισταθούμε συνολικά στην επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά. Ενάντια στη λογική του ατομικισμού και της προσωπικής ανέλιξης μέσα στη κοινωνία, εμείς προτάσσουμε τη συλλογική οργάνωση με οριζόντιες διαδικασίες. Έτσι ώστε όλες και όλοι να διεκδικήσουμε τα απαραίτητα, τα αυτονόητα και να ζήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια.
-Έξω οι εταιρείες από τις σχολές.
-Πρόγραμμα σπουδών με βάση τις ανάγκες μας
-Να σταματήσει η εκδήλωση της booking.com
Ελευθεριακό Σχήμα Πληροφορικής ClassROM