CLASS WARS: EPISODE II – ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο επίθεσης του Κεφαλαίου και του Κράτους στις βασικές μας ανάγκες. Ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, με τον νόμο Γαβρόγλου, αφήνεται ακόμα πιο ανεξέλεγκτα η αναζήτηση κερδοφορίας εντός των σχολών. Το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της κρατικής πολιτικής είναι η μετακύληση του κόστους σπουδών στις πλάτες μας, ενώ υποβαθμίζεται συστηματικά η φοιτητική μέριμνα. Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες σε όλη την χώρα όπου η μηδενική συντήρηση και η χρόνια υποχρηματοδότηση διαμορφώνουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Απέναντι στην παραπάνω πολιτική υποτίμησης των ζωών μας, οι εστιακοί/ες επέλεξαν το δρόμο της σύγκρουσης και του αγώνα. Από τις 6/11 ξεκινάει η κατάληψη στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (φορέας που διαχειρίζεται τη οικονομική χρηματοδότηση των εστιών πανελλαδικά) από τους συλλόγους εστιών ΦΕΕΜΠ, ΦΕΠΑ και αλληλέγγυους/ες με αιτήματα: άμεση επιδιόρθωση των σωληνώσεων νερού, σίτιση για όλους/όλες, καμία απόλυση εργαζόμενου/ης, συντήρηση εστιών και ανέγερση καινούργιων κα. Αυτή η κίνηση πλαισιώθηκε από άλλους φοιτητικούς συλλόγους σχολών και εστιών πανελλαδικά και εκφράστηκε μέσα από καταλήψεις πρυτανειών, ΕΛΚΕ και άλλων δημόσιων φορέων, όπως για παράδειγμα στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στα Γιάννενα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα. Ο συντονισμός πραγματοποιήθηκε από τους ίδιους τους φοιτητές στη βάση των κοινών αναγκών και όχι από κάποια πεφωτισμένη καθοδήγηση. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι καταλήψεις της Πρυτανείας και του ΕΛΚΕ του ΕΜΠ και του ΤΕΙ Πειραιά τόσο στο κομμάτι της πολιτικής πίεσης που ασκήθηκε, όσο και στο κομμάτι του οικονομικού σαμποτάζ, καθώς εξανάγκασαν τη σύγκλητο του ΕΜΠ και το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να ξεκινήσουν τις απαραίτητες εργασίες υλοποίησης των αιτημάτων και παράλληλα, επέβαλλαν στη σύγκλητο να πάρει απόφαση ενάντια στις εργολαβίες.

Οι εργολάβοι κερδοφορούν απέναντι στους φοιτητές/ριες υποβαθμίζοντας την ποιότητα στις παροχές, αλλά και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους/ες με χαμηλούς μισθούς, καθυστερήσεις αποπληρωμής μισθών και μη ανανέωσης συμβάσεων, όταν θέλουν να απολύσουν κάποιον. Με αυτό το τρόπο αυξάνουν το κέρδος τους σε βάρος των εργαζομένων και των φοιτητών/ριών, υποβαθμίζοντας την εργασία και τις ανάγκες αυτών.

Την ίδια περίοδο οι σύλλογοι ΣΓΤΚΣ και ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας, προσπαθούν να μπλοκάρουν την εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου και τη δημιουργία του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής με μαζικές συνελεύσεις και αγωνιστικές αποφάσεις. Αυτός ο νόμος επιτελεί μία αντιδραστική αναδιάρθρωση, όπως και οι προηγούμενες έτσι και αλλιώς, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη δομή των πανεπιστημίων. Ουσιαστικά στρέφει την λειτουργία των ιδρυμάτων προς μια κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων του Κεφαλαίου, μέσω της δημιουργίας των περιφερειακών συμβουλίων στα οποία θα παίζουν καθοριστικό ρόλο διαχείρισης και εκπρόσωποι επιχειρήσεων. Τέλος, προωθεί την οικονομική αυτοχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και απεμπολούνται οι κρατικές ευθύνες για τις όποιες φοιτητικές παροχές.

Μέσα στο κόστος φοίτησης περικλείονται πέρα από την στέγαση, την σίτιση και οι καθημερινές μας μετακινήσεις. Με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και των μπαρών, επιχειρείται ο απόλυτος έλεγχος των μετακινήσεων μας και το φακέλωμα αυτών, ενώ με το περιορισμό της μέχρι τώρα ελεύθερης και άνευ αντιτίμου εισόδου στα ΜΜΜ επιβαρυνόμαστε περαιτέρω οικονομικά, καθώς θα αναγκαζόμαστε να δίνουμε το 10% των (υπο)κατώτατων μισθών σε κάρτες και εισιτήρια.

Απέναντι στην κουλτούρα της ηττοπάθειας, της απογοήτευσης και της λογικής ότι τίποτα δεν αλλάζει, να εμπνευστούμε από το παράδειγμα του αγώνα των εστιακών -και όχι μόνο- φοιτητών/ριών. Να καταλάβουμε πως με οργάνωση, επιμονή, βούληση μπορούμε να πετυχαίνουμε νίκες και ιδιαίτερα όταν υπάρχει σύνδεση με όσους/ες αγωνίζονται για τις κοινές μας ανάγκες. Σε αυτά τα πλαίσια, οφείλουμε να συνδεθούμε με τους/τις φοιτητές/ριες της ΣΕΥΠ, της ΣΓΤΚΣ και της πολυτεχνικής σχολής της Ξάνθης, όπως και των υπολοίπων σχολών πανελλαδικά, που εναντιώνονται στην εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου, στις εργολαβίες και στη συνολική υποτίμηση των αναγκών μας.

-Να μπλοκάρουμε την εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου.
-Στέγαση και σίτιση για όλους/ες.
-Ελεύθερες μετακινήσεις για όλους/ες.
-Καμία εργολαβία εντός των ιδρυμάτων.

Όλοι/ες στην πορεία ενάντια στον Νόμο Γαβρόγλου και τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων την Πέμπτη 21/12 στις 12:00 στα Προπύλαια.

Αυτόνομο Σχήμα Ηλεκτρολόγων
Αυτόνομο Σχήμα Τοπογράφων
Ελευθεριακό Σχήμα ΤΕΙ Πειραιά
Ελευθεριακό Σχήμα Πληροφορικής
Ελευθεριακό Σχήμα Παντείου

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://classrom.espivblogs.net/class-wars-episode-ii-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%b8%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9/

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.